FIFO.GR | Δρακόσπιτα! Ένα μυστήριο στην Εύβοια ηλικίας 4.500 ετών…
1379
post-template-default,single,single-post,postid-1379,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Δρακόσπιτα! Ένα μυστήριο στην Εύβοια ηλικίας 4.500 ετών…

Η Νότια Εύβοια είναι γνωστή για τις ομορφιές της! Είναι γνωστή ακόμα και για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χιλιάδες επισκέπτες έρχονται εδώ κάθε χρόνο, για να περάσουν μερικές όμορφες ημέρες μακριά απότην πόλη. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό σε πολλούς είναι ότι η Εύβοια έχει και πολλά μυστήρια, για τα οποία πολλοί θρύλοι έχουν δημιουργηθεί και περαστεί από γενιά σε γενιά!

Τα Δρακόσπιτα λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκαμε τόσο σε βιβλία, όσο και σε άλλους δικτυακούς τόπους, είναι τεράστιες οικοδομικές κατασκευές στην κορυφή του όρους Όχη, ηλικίας περίπου 4.500 ετών, κάτι δηλαδή πιο παλιές από τον Τρωικό πόλεμο. Είναι φτιαγμένες από τεράστιους ογκόλιθους μήκους 4 μέτρων, πλάτους 2,5 και πάχους 1,5 που ζυγίζουν άπειρους τόνους. Έτσι, γεννάται αμέσως το πρώτο ερώτημα: Τι τεχνολογία είχε αυτός που έφτιαξε τα σπίτια αυτά, ώστε να μπορέσει όχι μόνο να επεξεργαστεί τους ογκόλιθους αυτούς, αλλά και να τους μεταφέρει εδώ στην κορυφή του βουνού;

Τα Δρακόσπιτα είναι κατασκευές «Μεγαλιθικής Αρχιτεκτονικής». Πρόμοια κτίσματα έχουν βρεθεί στις Φιλιπίννες, στα νησιά του Πάσχα, ενώ πιο διάσημο είναι το Stonehenge, το οποίο επίσης είναι άγνωστη η χρησιμότητα που είχε όταν χτίσθηκε.
Στις Φιλιπίννες έχει βρεθεί και ένας ανθρώπινος σκελετός, ύψους 5,20 μέτρων, ο οποίος είναι της ίδιας ηλικίας με τις μεγαλιθικές κατασκευές που προαναφέραμε!
Οι στέγες των Δρακόσπιτων είναι και αυτές εκπληκτικές. Έχουν φτιαχθεί με το ΕΚΦΟΡΙΚΟ σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι γιγάντιες πέτρες στιβάζονται η μία πάνω στην άλλη με την καθε μιά να εξέχει προς το εσωτερικό του σπιτιού, λίγο περισσότερο από την προηγούμενη, μέχρι που οι πέτρες απέναντι τοίχων να συναντηθούν, σχηματίζοντας τη σκεπή.
Αυτό είναι που γεννά και το δεύτερο ερώτημα! Ο κατασκευαστής των σπιτιών αυτών είχε τόση μεγάλη δύναμη ώστε να σηκώσει τις πέτρες πάνω από τους πεντάμετρους τοίχους και, ακολούθως, να τις τοποθετήσει με τόση προσοχή ώστε να μην γκρεμιστούν; Τι τεχνολογία ή τι δύναμη θα πρέπει να είχε;

Φτάνοντας στα Δρακόσπιτα, οι απορίες μας έγιναν ακόμα πιο μεγάλες και έντονες! Η κορυφή του όρους Όχη, στην οποία βρίσκονται τα Δρακόσπιτα, είναι δυσπρόσιτη. Παρά τις προσπάθειές μας με …εργάτες και κουράγιο, αφήσαμε το wrangler σε ένα σημέιο, πέρα από το οποίο δεν μπορούσε με τίποτα να προχωρήσει. Όχι μόνο οι πλαγιές ήταν απόκρυμνες, αλλά και η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή, που ακινητοποιούσε αμέσως κάθε όχημα. Η συνέχεια με τα πόδια είχε και αυτή την κούρασή της, αλλά το αποτέλεσμα στην κορυφή μας αποζημίωσε!Τα Δρακόσπιτα επιβλητικά και πανέμορφα σου δείχνουν το τεράστιο μέγεθός τους, αφήνοντάς σε άφωνο.

Κάποιοι λένε ότι χτίστηκαν σαν παρατηρητήρια αστρικών κινήσεων. Άλλοι λένε ότι χρησίμευαν για σπίτια των εργατών στα λατομεία, που υπάρχουν εδώ από την αρχαιότητα! Άλλοι λένε ότι χρησίμευαν για την επικοινωνία των λαών της περιοχής, με φωτιές και καπνούς που έβγαζαν από το κέντρο της στέγης. Όπως και να έχει όμως είναι κατασκευές που αξίζει κάποιος να δει και να μπορέσει να ζήσει την εμεπειρία αυτή!Αν φτάσετε μέχρι τα Στύρα ή την Κάρυστο, πάρτε την ανηφόρακι ελάτε εδώ να θαυμάσετε τις μεγαλιθικές κατασκευές της Πατρίδας μας!

Μπορείτε να δείτε την πλήρη φωτοκαταγραφή κάνοντας κλικ εδώ

Πηγή: http://www.ektos.gr

No Comments

Post A Comment