FIFO.GR | Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές
2904
post-template-default,single,single-post,postid-2904,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Ελληνικές Παραδοσιάκες Φορεσιές

Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές

Η Ελληνοαμερικανική ΄Ενωση και οι εκδόσεις Μίλητος σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάζουν ένα μνημειώδες έργο – σταθμό στην ελληνική λαογραφία, μια συλλεκτική 12τομη έκδοση για τις Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, όταν η Ελληνοαμερικανική Ένωση ενέταξε στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων τις Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές.

Η υλοποίηση της ιδέας οδήγησε σταδιακά στη μεγαλύτερη και πληρέστερη καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών του ελληνικού χώρου του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η πολυετής, ευρύτατη επιτόπια έρευνα, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών και πληροφοριών, έδωσε ένα μοναδικό σε εύρος και πλούτο, αποτέλεσμα.

Συγκεντρώθηκαν έως τώρα περί τα 560 σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου (στην περάτωση, θα ξεπερνούν τα 1.200) τα οποία θα παρουσιαστούν σε δώδεκα τόμους.
Πυρήνας για τη δημιουργία των πρωτότυπων σχεδίων των παραδοσιακών ενδυμάτων υπήρξε το υλικό της πλούσιας συλλογής του λαογράφου Ανδρέα Παπαγεωργίου που βρίσκεται στη Λίμνη Ευβοίας. Την τελευταία δεκαετία η μελέτη και καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας έγινε έργο ζωής για τον Γήση Παπαγεωργίου και ένας από τους στόχους των επόμενων χρόνων για την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η ποσότητα και η ποιότητα των σχεδίων είναι πρωτοφανής και η έκδοση αυτή συμπληρώνει και αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης. Διασώζει πληθώρα ενδυμασιών που έχουν πλέον χαθεί, ενώ για πρώτη φορά δίνει έμφαση στη λεπτομερή καταγραφή των κεφαλόδεσμων που συνοδεύουν την κάθε ενδυμασία.

Ο πρώτος τόμος έχει ως αντικείμενό του τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας με 130 σχέδια ενδυμάτων και κεφαλόδεσμων και ο δεύτερος τόμος της Θράκης με 90 σχέδια. Θα ακολουθήσουν, οι τόμοι με παραδοσιακές ενδυμασίες από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τα νησιά του Αιγαίου, της Κύπρου-Πόντου-Μικράς Ασίας και, τέλος, ένας τόμος με φορεσιές των Σαρακατσάνων.

Ελληνικές φορεσιές, Μακεδονία - Θράκη, Πρόσκληση σε παρουσίαση

Ελληνικές φορεσιές, Μακεδονία - Θράκη, Πρόσκληση σε παρουσίαση

Πηγή: http://www.hau.gr

No Comments

Post A Comment