FIFO.GR | Μια βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας 24/9/2010 Ανοιχτή πρόσκληση για να γιορτάσουμε «65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ»
663
post-template-default,single,single-post,postid-663,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Μια βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας 24/9/2010 Ανοιχτή πρόσκληση για να γιορτάσουμε «65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ»

Μια βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 Ανοιχτή πρόσκληση για να γιορτάσουμε «65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ»

Πού;

Α) Στις εγκαταστάσεις ΤΡΙΤΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο

Β) Στο πάρκο «Θαλασσόκοσμος» του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες

Γ) Στον Υδροβιολογικό σταθμό του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο

Τι ώρα; Από τις 18.00 και ως αργά το βράδυ

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ (RESEARCHERS’ NIGHT)» που αποσκοπεί στην προβολή του ερευνητικού έργου και την επαφή των ερευνητών με την κοινωνία, διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου μια πρωτότυπη βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας. στις εγκαταστάσεις του στην Ανάβυσσο (Τρίτων), στις Γούρνες (Θαλασσόκοσμος) και στη Ρόδο (Υδροβιολογικός Σταθμός).

Ζώντας σε μια χώρα όπου το υδάτινο περιβάλλον είναι από τις σημαντικότερες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, είναι ουσιαστικό για τους πολίτες να το γνωρίζουν και να ενδιαφέρονται για την προστασία του.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και συνεπώς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θαλάσσια έρευνα δεν είναι πολύ γνωστά.

Και όμως είμαστε αρκετοί που ασχολούμαστε με την έρευνα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να γνωρίσετε από κοντά τον Έλληνα ερευνητή, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας! Σε μια φιλική ατμόσφαιρα, θα μοιραστούμε εμπειρίες, θα συζητήσουμε για την πρόοδο της θαλάσσιας έρευνας στη χώρα μας, θα παίξουμε και θα διασκεδάσουμε!

Σκοπός
To Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ” Researchers’ night “, εκπονεί το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα «65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ», με στόχο:

– Την άμεση επικοινωνία μεταξύ ερευνητών και κοινού
– Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, νέων και κοινού γύρω από τη θαλάσσια έρευνα και τα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο
– Την εξοικείωση των νέων με τα ζητήματα θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας, προκειμένου να υποκινηθεί το ενδιαφέρον τους για το επάγγελμα του ερευνητή

Η πρόταση περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και θα υλοποιηθούν με μια πρωτότυπη «βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας» στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ α) στον Τρίτωνα στην Ανάβυσσο, Β) στο πάρκο «Θαλασσόκοσμος» στις Γούρνες Ηρακλείου και Γ) στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.

Παρόμοιες εκδηλώσεις σε διάφορα πεδία έρευνας θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη στις 24 Σεπτεμβρίου με σκοπό την επαφή ερευνητών και κοινού και την ανάδειξη των ερευνητών ως «κοινωνικών όντων» που προσπαθούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να γίνει κατανοητό ότι η καριέρα του ερευνητή δεν αποκλείει τον επιστήμονα από το κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα η επιστήμη μπορεί να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μέσο κοινωνικής παρέμβασης. Στην Ελλάδα, παράλληλες εκδηλώσεις του προγράμματος Researchers ‘ Night 2010 θα λάβουν χώρα σε Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Αθήνα.
Το Researchers ‘ Night 2010 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions).

Ελάτε να γιορτάσουμε «65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ» !!!
Στις 24 Σεπτεμβρίου, την ώρα που σουρουπώνει και ως αργά τη νύχτα, οι εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, στις Γούρνες Ηρακλείου («Θαλασσόκοσμος») και στη Ρόδο (Υδροβιολογικός Σταθμός) θα φιλοξενήσουν μια ξεχωριστή εκδήλωση που θα δώσει σε όλους τους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να περάσουν μια βραδιά με τους Έλληνες ερευνητές της θάλασσας.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “RESEARCHERS’ NIGHT” που αποσκοπεί στην προβολή του ερευνητικού έργου και την επαφή των ερευνητών με την κοινωνία, διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου αυτήν την πρωτότυπη βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας.

Στο λιμάνι του Λαυρίου θα προσδέσει το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Πλήρωμα και επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, θα ξεναγούν τους επισκέπτες στο σκάφος και θα εξηγούν τις λειτουργίες, τις δυνατότητες και το έργο του.

Η βραδιά περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και στα ενυδρεία του Κέντρου σε Ηράκλειο και Ρόδο, εικονική περιήγηση (virtual tour) στο Ω/Κ «Αιγαίο», προβολές, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας, ανοικτές συζητήσεις με ερευνητές του Κέντρου, παιδαγωγικές και δημιουργικές δράσεις για παιδιά.

Ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες, θα υπάρχει δυνατότητα να πειραματισθούν μέσω των δραστηριοτήτων «επιστήμη για παιδιά», αλλά και να δημιουργήσουν μέσα από έναν επιτόπιο διαγωνισμό ζωγραφικής.

Θα εγκατασταθούν επίσης εκθεσιακά περίπτερα, όπου θα προβάλλονται οι δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ και του προγράμματος “People” της ΕΕ. Εκεί οι νεαροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικές με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στις επιστήμες της θαλάσσιας έρευνας.

Στην Ανάβυσσο θα πραγματοποιηθεί η ανοικτή συζήτηση «Ο παράκτιος χώρος της ΝΑ Αττικής: Άνθρωπος και Περιβάλλον», στην οποία θα λάβουν μέρος πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι παραγωγικών ομάδων, λιμενάρχες, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, ενώσεις πολιτών και απλοί πολίτες.

Στο Ηράκλειο, η εκδήλωση αυτή θα διεξαχθεί από τις 17:00 έως τις 21:00 στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Θαλασσόκοσμο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Μια βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας

Μια βραδιά με τους ερευνητές της θάλασσας

Σύνδεσμοι
http://ec.europa.eu/research/researchersineurope/index_en.htm
http://ec.europa.eu/research/researchersineurope/rn07_en.htm
http://ec.europa.eu/research/researchersineurope/events/event_2216_en.htm
http://www.yppo.gr/
http://www.ltp.ntua.gr/
http://www.mylavrio.gr/
http://www.scubadive.gr/http://www.oll.gr/
http://kpelavrio.info/

Επικοινωνία
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στην Ανάβυσσο
Τηλέφωνα : 22910 76383 , 22910 76371 , 22910 76318
e – mail : apan@ath.hcmr.gr
azambel@ath.hcmr.gr
cats@ath.hcmr.gr

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στην Κρήτη

Τηλέφωνα : 2810 337742
e – mail : wanda@her.hcmr.gr

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στη Ρόδο

Τηλέφωνα : 22410 27308
e – mail : mcorsini-foka@hsr-ncmr.gr

Πηγή: http://www.hcmr.gr

No Comments

Post A Comment