FIFO.GR | Πρόγραμμα εκθέσεων & εκδηλώσεων Μάρτιος 2011-Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο
5167
post-template-default,single,single-post,postid-5167,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Mouseio Benaki

Πρόγραμμα εκθέσεων & εκδηλώσεων Μάρτιος 2011-Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο

«Γιάννης Μόραλης. Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις»

 

Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009), από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, άρθρωσε τον εικαστικό του λόγο σε μια απειρία ζωγραφικών έργων, αλλά παράλληλα δοκιμάστηκε δημιουργικά πάνω σε ποικίλους προβληματισμούς της εικαστικής έκφρασης στη χαρακτική, στη σκηνογραφία, τη μικρογλυπτική, σε διάφορες εφαρμογές και την αρχιτεκτονική.

 

Τον Φεβρουάριο 2009 ο καλλιτέχνης παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη τα προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του (περίπου 120 έργα).

 

Η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Μόραλη στην αισθητική δημοσίων κτηρίων είναι γνωστή και καταξιωμένη και εγκαινιάζεται το 1959 με τη συνεργασία του στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών που άφησε εποχή και διεύρυνε τους ορίζοντες συνεργασίας αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη. Τα επόμενα τριάντα χρόνια δημιούργησε προτάσεις για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημοσίων κτηρίων και κατοικιών. Δεδομένου ότι αρκετές από τις κατασκευές καταστράφηκαν, η συγκεκριμένη δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη συγκροτεί ένα αρχείο μαρτυριών εξαιρετικής σημασίας για τους μελετητές του έργου του. Πολύ περισσότερο για τον λόγο ότι συμπεριλαμβάνονται εδώ και ιδέες για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

 

Η έκθεση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη πλήρης παρουσίαση των αρχιτεκτονικών δημιουργιών του καλλιτέχνη. Συνοδεύεται από μία πλούσια εικονογραφημένη έκδοση, 250 σελίδων, όπου παρουσιάζεται το σύνολο του αρχιτεκτονικού έργου του, σχολιασμένο από τον ίδιο –μέσα από καταγεγραμμένες συνομιλίες του με την επιμελήτρια Φανή-Μαρία Τσιγκάκου- και με κείμενα αρχιτεκτόνων συνεργατών του, οι οποίοι εξάρουν την πολύτιμη συμβολή του στη συνάντηση τέχνης και αρχιτεκτονικής.

 

Οργάνωση έκθεσης: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου. Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης : Λίλη Πεζανού

 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Διάρκεια : μέχρι 30 Απριλίου 2011

 

Στράτος Καβαλιεράτος «Αιολικά γλυπτά»

 

Πρόκειται για την εγκατάσταση των κατασκευών του εικαστικού Στράτου Καβαλιεράτου στους εξωτερικούς χώρους του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε κίνηση και καταλήγουν σε ένα απρόσμενο οπτικό παιχνίδι.

 

Τα «αιολικά γλυπτά»», όπως τα έχει ονομάσει ο καλλιτέχνης,  δημιουργήθηκαν από ξύλο και εξαρτήματα μηχανών, που φέρουν πάνω τους μικρούς λαμπτήρες, οι οποίοι ενεργοποιούνται με την κίνηση των ελίκων από το φύσημα του ανέμου. Όταν πέφτει το φως της ημέρας και χάνεται η οπτική επαφή με τα γλυπτά, μένει ένας φωτεινός πολύχρωμος περιστρεφόμενος δίσκος.

«Πρόκειται για μια περίεργη και απρόβλεπτη μορφή τέχνης που δεν σε αφήνει να πλήξεις. Το βλέμμα εστιάζει στους πολύχρωμους κύκλους μέχρι που μαγεύεται» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

 

Διάρκεια : μέχρι 27 Απριλίου 2011

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

 

 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Διάλεξη του Προέδρου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη

κ. Νίκου Βασιλάτου με θέμα : «Η οχυρωματιή αρχιτεκτονική στον ελληνικό χώρο»

 

Η διάλεξη του Προέδρου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη κ. Νίκου Βασιλάτου, δικηγόρου-συγγραφέα με θέμα : «Η οχυρωματική αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο», θα γίνει παράλληλη προβολή εικόνων.

 

Ώρα έναρξης: 19.30, Χώρος: αμφιθέατρο

Διοργάνωση: Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη»

 

 

Τρίτη 18 Μαρτίου 2011

Απονομή βραβείου της Εταιρείας Συγγραφέων εις Μνήμην Διδώ Σωτηρίου και παρουσίαση του ημερολογίου της Εταιρείας για το 2011 με θέμα : Βία και Λογοτεχνία

Ώρα έναρξης: 18.00, Χώρος: αμφιθέατρο

 

Διοργάνωση: Εταιρεία Συγγραφέων

 

 

Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο

Κουμπάρη 1

Αθήνα 106 74

Τηλ. 210 367 1000

http://www.benaki.gr/


Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο:  09.00 – 17.00

Πέμπτη : 09.00 – 24.00

Κυριακή: 09.00 -13.00

Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

25 & 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΚΛΕΙΣΤΑ

No Comments

Post A Comment